Nasıl Harika Bir Hikaye Anlatıcısı Olursunuz?
Sizi herkesin ilgiyle okuyacağı hikayelere götüren 5 adım
Hikayeler her yerdedir.
Yürüyüşe mi çıktınız?
Bu bir hikayedir.
Ailenizle pikniğe gittiniz, mangalda etleri pişirirken yanlışlıkla birini yere düşürdünüz ve kimse fark etmeden alıp tekrar mangala mı koydunuz?
Bu bir hikayedir.
Herkesin bir hikayesi vardır. Herkesin insanları birbirine bağlayan bir hikayesi vardır. Hikayeler paylaşılan bir dil oluşturur. En iyi hikayeler, mümkün olduğunu asla düşünmediğiniz karakterler bulmak için toprağı deşmenizi sağlar.
Ama harika bir hikaye nasıl yazılır?
Hayat hakkında yazarsınız. Dünyayı gözlemlersiniz. Notlar tutarsınız. Ve hayal gücünüzü çılgınca çalıştırırsınız. Şimdi biraz daha derine inelim.
Sponsorlu:
DijitalKurslar.com ile bilgi ve becerinizi gelire dönüştürebilirsiniz. Online eğitim vermenin en büyük zorluğu kurs içeriğini hazırlamak ya da dersleri vermek değil, eğitimi pazarlamak, satmak, ödeme yöntemini ayarlamak, insanlara güven vermek, kurumsal eğitim veren rakipler karşısında güçlü kalabilmek ve düzenli bir eğitim akışı için tüm süreçleri takip edebilmektir. Dijital Kurslar sizi tüm bu zorluklara karşı korur, riskleri omuzlarınızdan alır ve size sadece en sevdiğiniz kısım olan derslerinizle ve öğrencilerinizle ilgilenmek kalır.
Hızlı bir şekilde adınızı prestijli eğitmenler arasına yazdırmanıza yardımcı olacak dijitalkurslar.com’u hemen ziyaret edip inceleyin. Düzenli ve giderek artan bir gelir akışına ilk adımı atın.
Şimdi konumuza devam edelim ve başlığımızdaki “nasıl harika bir hikaye anlatıcısı olursunuz” sorumuzun cevaplarını öğrenelim.
1. Hayal Gücünüz İçin Zaman Bulun
Hayal gücümüz merakımızla birlikte doğmuştur.
Gençken meraklıyızdır. Evet, merak ederiz. Adeta öğrenmek için yaşarız. Keşfetmeyi çok severiz; bilmediğimiz her şeyin kaşifleriyizdir. Yaşlandıkça daha az hayal eder, daha az yaratıcı oluruz. Artık alışkanlıklar oluşturuyoruzdur. Bize tanıdık gelen şeyleri, aşina ve alışkın olduklarımızı severiz.
Bir hikaye anlatıcısı olmak için hayal gücünüze zaman ayırmanız gerekir. Zihninizin gezinmesine izin verin. Kimi telefonu olmadan yürüyüşe çıkmayı sever. Kimi balık tutmayı, kimi bir kahvecide oturmayı.. Ben de araba kullanmayı seviyorum. Olabildiğince uzaklara sürüyorum. Radyoda kısık sesle hafif bir müzik açıyorum. Yoldaki çizgilere, yol kenarındaki ayrıntılara dalıp gidiyorum. Terapi gibi geliyor, aklım uzaklara dalıyor.
Hayal gücünüz sizin hazine sandığınızdır. Onu kilitleyip bırakmayın. Dünyaya zengin hayal gücünüzü gösterin.
2. Geçmişinizi Kaydedin
Şimdiye kadar yaşadığınız her deneyim size özeldir.
Geçmişinizi kaydettiğinizde, başınıza gelen bir şeyi hatırlama olasılığınız daha yüksektir. Duygularınızı kaydetmiş olursunuz. Bir günün iyi ve kötü yanlarını..
Deneyimleriniz sizin hikayenizdir. Onlar hakkında yazın. Paylaşın. Belgeleyin. Bu sizin eşsiz hikayenizdir.
3. Hikayeleri İnceleyin
Büyük hikaye anlatıcıları, harika hikaye anlatıcılığını inceler.
J.K. Rowling'in Harry Potter'ı nasıl özetlediğini öğrenin. Tolkien'in nasıl yeni dünyalar yarattığını öğrenin. Stephen King'in yazma alışkanlıkları hakkında bilgi edinin. Steve Jobs’ın hikaye anlatıcılığı becerisiyle, bir tek ürününü dünyaya nasıl muhteşem bir şekilde sunduğunu inceleyin.
Her yazarın bize öğreteceği bir şey vardır. Siz kendi yazılarınızı yazarken onların yöntemlerini kullanmayabilirsiniz, ama onların hikaye anlatma sanatına nasıl adandıklarını öğrenebilirsiniz.
Bunun için çok çalışmaya ne kadar istekli olduklarını görebilirsiniz.
4. Sıradışı Bir Şey Yapın
Christopher Nolan film çekerken sıra dışı bir şeyler yapmaya çalışır. Konfor alanının dışına çıkar.
Çünkü unutulmaz bir hikaye oluşturmak ister.
“Hep hikayeyle ilgili kalmaya çalışıyorum. Sonra yazarken, nasıl yapacağımı bilmediğim görseller veya durumlar yaratmaya çalışıyorum… Bu meydan okuma sayesinde, taze ve farklı bir şeyler buluyorsunuz.” - Christopher Nolan
Sıra dışı ne yapabilirsiniz? Bir hikaye yazıyorsanız, çizimde berbat olsanız bile görseller oluşturun.
Karakterlerinizi olağandışı görünebilecek durumlara sokun. Hayal gücünüzü genişletin.
Size ve hikayenize meydan okuyan bir şey yapın.
5. “Ya şöyle olsaydı…” Soruları Sorun
Ya şu olsaydı…
Ya Hakan bir kahraman olmak istemeseydi?
Ya mahalledeki küçük çocukların gizlice buluştuğu bir kulüpleri olsaydı?
Ya evinizin altında ejderhalar, kaleler ve mor dağlarla dolu bir mağaraya giden gizli bir geçit olsaydı?
"Ya eğer…” soruları zihninizi yeni olasılıklara açar. Size bir umut ve merak duygusu getirirler.
Bir Hikaye Yazın ve Sonra Başka Bir Hikaye Yazın
Hikayeler, dünyayla paylaşmaya karar verdiğiniz olaylar veya deneyimlerdir.
Kimse mükemmel hikayeyi yazamaz. Çünkü öyle bir şey yok. Mükemmel yazı diye bir şey yoktur. Büyücü Gandalf ne kadar gerçekse, mükemmellik de ancak o kadar gerçektir.
Biz yazarız ve kararı okurlarımıza bırakırız. Mükemmel olup olmadığına onlar karar verir. Biz hikayeler yazarız çünkü gerçek veya kurgu olayları dünyayla paylaşmak isteriz.
Harika bir hikaye anlatıcısı olmak için, hayal gücünüzü kısıtlamalardan arındırmalısınız.
Hayatı yaşamak zorundasınız. Öyleyse onu deneyimleyin. Ve belgeleyin.
Sonra da onlar hakkında yazın. Hikayeler anlatın. Tekrar tekrar anlatın.
Bu şekilde harika bir hikaye anlatıcısı olursunuz.
***
Bugün Kurban Bayramı’nın üçüncü günü. Ailemle İzmir’de büyüklerimizi ziyaret ediyorum ve bu satırları size annemlerin evinden, etrafımda koşturan yeğenlerin neşeli gürültülerinin arasıdan yazıyorum (30 Haziran Cuma). Bayramınız mubarek olsun.
Pazar günü bir aksilik olmazsa ücretsiz metin yazarlığı derslerimizde görüşmek üzere..
(Unutmayın, Zoom oturumunun linkini alabilmek için Instagram gönderimi hikayenizde paylaşmanız gerekiyor.)